Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Общината

Връзки

Министерства

Агенции

Асоциации

Неправителствени организации

Сдружения

Манастир

Географски (GPS) координати: N 41°44'48“.94, E 24°51'22“.33
Надморска височина 1450 м, жители 81

Село Манастир е разположено по западния склон спускащ се от връх Чил тепе – 1650 м надморска височина. То е селището с най-голяма надморска височина на Балканския полуостров. Местността, в която е разположено, е силно пресечена – била, върхове и дълбоки дерета, обрасли с бук, смърч и ела.

Църквата Св.Равноапостоли Петър и Павел

Близо до селото са намерени останки от манастир, откъдето произлиза името му. Предполага се, че тук е гробът на Св.Евтимий Патриарх Търновски - ръководил защитата на Търново от османците през 1393 г. От 1879 до 1912 г. в землището на Манастир минава границата на младата българска държава.

През 1890 г. тук идват преселници от селата Давидково, Славейно, Петково и Момчиловци. За много кратък период от време те построяват със собствени сили и средства черква и училище.Църквата в селото „Св. Равноапостоли Петър и Павел“ е построена още през 1908 г. В селото функционира и Народно читалище „Христо Ботев“. На центъра може да се види и паметника посветен ана загиналите за майка България нейни синове през войните.

В селото има няколко места, в които може да отседнете.

На 8 км от селото се намира красивата местност „Хайдушки поляни“,в която се намира и паметника посветен на Илиндено-Преображенското въстание. В района са разположени още и х. Преспа и х. Момчил юнак.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev