Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Населени места - Джурково, Дряново, Здравец

Връзки

Министерства

Агенции

Асоциации

Неправителствени организации

Сдружения

 

Дряново

Географски (GPS) координати: N 41°47'38“.63, E 24°47'10“.93
Надморска височина 1100 м, жители 189


След като отминете град Лъки и поемете в посока Смолян, на 3 км от града ще стигнете разклон. Пътят напред ще ви отведе до селата Джурково и Здравец, а пътя в дясно в село Дряново. То е разположено по източния склон на един от ридовете на Радюва планина, в подножието на върховете Дръндевица (1646 м), Пандурова чука (1599 м) и Малкото солище (1750 м). В дола под селото тече река Дряновска, която продължава надолу докато стигне разклона за, който споменах и се влива в река Джурковска.


Според фолклорното предание, в долния край на селото имало голямо дряново дърво, от което произлиза името му. През първата половина на XVII в. селото все още е населено с християни, които дават подслон на бежанци от съседното село Павелско. Половин век по-късно дряновци са насила и жестоко помохамеданчени. Приемайки чуждата вяра, те запазват своя език, бит и фолклорна култура. През тежките години на робството селото е опожарявано няколко пъти.

Около селото са открити развалини на древно тракийско светилище, които обаче още не са проучени. Близо е и доспъпния връх „Могила“, от който може да се насладите на прекрасна гледка и да запомните завинаги видяното. В района на селото има и няколко пещери, все още не проучени, но предполагам заинтригуващи пещерняците, желаещи да изследват тези места.

Тук има две категоризирани къщи за гости, където може да отседнете, ако решите да прекарате част от времето си при нас. За повече подробности посетете раздел Туризъм. По пътя за селото можете да си купите прясна пъстърва от намиращия се наблизо рибарник и да помолите вашите домакини да ви я приготвят, според вкуса ви.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev