Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Населени места - Югово, Белица, Борово

Връзки

Министерства

Агенции

Асоциации

Неправителствени организации

Сдружения

 

Белица

Географски (GPS) координати: N 41°49'35“.86, E 24°53'52“.43
Надморска височина 700 м, жители 208


Селото е разположено на десния бряг на река Белишка, между ридовете Градище и Крушевска планина. Според местните фолклорни легенди, то носи името на девойката Белиша, която дава живота си през турското робство, за да съхрани чисти своята вяра, моминство и род.

Селото е едно от големите села в общината. Наблизо се намира и старото село Хамбар дере, където са снимани някои сцени от филма „Време разделно“. По пътя към селото може да видите интересния скален мост „Шапран дупка“, който природата е сътворила, като река Белишка е прокопала твърдата скала и си е проправила път надолу.

Шапран дупка

След селото вече навлизаме в района на Държавното ловно стопанство „Кормисош“, заемащо площ от 41 930 ха. Ако продължите пътя си в посока към село Загражден, след около 4 км на другия бряг на реката може да видите бившата ловна резиденция на  Тодор Живков, с интересна архитектура, богато декорирана с дърво, хеликоптерна площадка. Тук срещу заплащане можете да ловувате едър и дребен дивеч, с който е богат този район. Тук са идвали да ловуват много известни личности, сред които ще споменем президента на България - Георги Първанов и шоумена Слави Трифонов.

Мечка във вивариума

Друг интересен обект за посещение е и вивариума за мечки, в който към края на 2010 г. има 13 мечки. Той се намира на мястото, където някога се е намирало село Карамуш. До него води черен път, който се отклонява от пътя за с.Загражден.

Водопада Гюмбердията

На около километър след с.Белица можете да се насладите и на водопада „Гюмберджията“, от когото съм сигурен, че ще останете очаровани. Достъпът до него е лесен. Той се намира непосредствено до шосето.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev