Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Населени места - Джурково, Дряново, Здравец

Връзки

Министерства

Агенции

Асоциации

Неправителствени организации

Сдружения

Джурково

Географски (GPS) координати: N 41°27'15“.22, E 24°49'07“.96
Надморска височина 1200 м, жители 112

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 13 км южно от град Лъки е разположено село Джурково. То се намира в подножието на рида Манастирище и връх Скалата (1722 м). Селото е заселено от жители на село Момчиловци през далечната 1890 г. Съставено е от 3 махали, разположени на различна надморска височина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

През 1975 г. тук е открит дом за деца с психически и физически увреждания от 10 до 18 годишна възраст, който функционира и до днес. В него към март 2009 година са настанени 38 деца, за които се грижат 27 души персонал.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Центъра с кметството, църквата и дома се намират в най-високо разположената махала, която се нарича ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От центъра на селото започва и еко-пътеката изградена тук преди две години, която върви по горски път и стига до параклиса „Св. Илия“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дряново

Географски (GPS) координати: N 41°47'38“.63, E 24°47'10“.93
Надморска височина 1100 м, жители 206


След като отминете град Лъки и поемете в посока Смолян, на 3 км от града ще стигнете разклон. Пътят напред ще ви отведе до селата Джурково и Здравец, а пътя в дясно в село Дряново. То е разположено по източния склон на един от ридовете на Радюва планина, в подножието на върховете Дръндевица (1646 м), Пандурова чука (1599 м) и Малкото солище (1750 м). В дола под селото тече река Дряновска, която продължава надолу докато стигне разклона за, който споменах и се влива в река Джурковска.


Според фолклорното предание, в долния край на селото имало голямо дряново дърво, от което произлиза името му. През първата половина на XVII в. селото все още е населено с християни, които дават подслон на бежанци от съседното село Павелско. Половин век по-късно дряновци са насила и жестоко помохамеданчени. Приемайки чуждата вяра, те запазват своя език, бит и фолклорна култура. През тежките години на робството селото е опожарявано няколко пъти.

Около селото са открити развалини на древно тракийско светилище, които обаче още не са проучени. Близо е и доспъпния връх „Могила“, от който може да се насладите на прекрасна гледка и да запомните завинаги видяното. В района на селото има и няколко пещери, все още не проучени, но предполагам заинтригуващи пещерняците, желаещи да изследват тези места.

Тук има две категоризирани къщи за гости, където може да отседнете, ако решите да прекарате част от времето си при нас. За повече подробности посетете раздел Туризъм. По пътя за селото можете да си купите прясна пъстърва от намиращия се наблизо рибарник и да помолите вашите домакини да ви я приготвят, според вкуса ви.

Здравец (Бозва)

Географски (GPS) координати: N 41°44'52“.79, E 24°47'57“.45
Надморска височина 1200 м, жители
62

Селото се намира на края на общината в посока Смолян. Разположено е по двата бряга на река Джурковска. Тук се намира районната подстанция на EVN.

Кметството

 

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev