Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Транспорт, автобуси, пътища

 

 

 

Тук ще ви опишем и ще ви информираме как може да стигнете до Лъки, селата в общината и по-интересните места за посещение...

За тези от вас, които ще пътуват с автобус

Където и да се намирате в нашата красива страна и дай Боже решите да ни посетите в малкия ни прекрасен град, първото нещо което трябва да направите е да стигнете до град Пловдив. От там всеки ден има пряк автобус до Лъки, който тръгва от автогара „Родопи“ (която е непосредствено до автогара „Юг“ и Централна жп гара) в 14:30 часа. Билета в момента струва 5 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

Един от автобусите, осблужващи маршрута Лъки-Пловдив(Асеновград) и обратно

Ако все пак не успеете да стигнете навреме за да се качите на него, не се отчайвайте, има и друг начин. Първо се качвате на влак или автобус до град Асеновград, който е на 30 мин с влак или на 20 мин с автобус от Пловдив. От автогарата в Асеновград може да се качите на автобусите за Лъки, които тръгват всеки ден в 6:30, 11:30, 15:15 (автобуса идва от Пловдив и за него споменах по горе), и 19:30 (18:30 през зимното часове време). Билета от Асеновград до Лъки ще ви струва 4 лв. Когато пътувате от Пловдив и Асеновград билети може да си закупите както от автогарите, така и от самите водачи на автобуси. Когато пътувате от Лъки за където и да било билети може да си закупите само от водачите на автобуси, защото автогарата в град Лъки към момента не функционира.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Един от автобусите, обслужващи маршрута Лъки-Пловдив(Асеновград) и обратно

Времето на вашето пътуване от Асеновград до Лъки ще бъде около 1 час, в зависимост от метеорологичните условия и състоянието на пътната настилка. Пътя от Пловдив до Лъки е около 1 час и:30 минути. Пътят ви от Асеновград до Лъки минава по второкласен път II-86. Минава се през село Бачково, където е прочутия Бачковски манастир, който може да видите в края на селото в ляво от пътя. Пътя минава през 3 тунела, построени през 1964 и 1976 г. След 17 км. се стига до Юговския разклон, където може да видите колоритното Юговско ханче, което първо посреща гостите на общината. След това започва едно стръмно изкачване, което достига своя пик (730 м надморска височина) в село Югово, с накацалите по склона къщи. След това пътя започва да слиза първо стръмно, а после постепенно към град Лъки. На 4-5 км преди града, в ляво от вас в ниското, можете да видите стената на водохранилището, част от инфраструктурата на минната индустрия в града и веднага след него хвостохранилището, където се съхраняват отпадните продукти от процесите по обогатяването на рудата. След това идва разклона, където се отклонява пътя за с.Борово, с.Белица и прочутия манастир „Света Троица“ в Кръстова гора. След като го отминете след км ще видите и табелата, която ви показва, че вече сте при нас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За хората с коли

За тези от вас, които имат собствен автомобил и искат да ни дойдат на гости могат да използват пътна карта, а ако нямат такава ще обясня на кратко. Веднъж стигнали до Асеновград, поемате по пътя за Смолян. След 17 км ще стигнете до Юговското ханче. Там завивате в ляво и поемате към Лъки. На разклона има табела, която ще ви помогне да не го подминете. След 15 км ще стигнете следващия разклон. Ако продължите направо след 1 км ще сте в Лъки, а ако завиете в ляво може да стигнете до селата Белица и Борово и прочутия манастир „Света Троица“ в Кръстова гора.

Пътят от Юговското ханче до Лъки е тесен и за това ви приканваме да карате внимателно и да спазвате пътните значи и правилата за движение, което би ви гарантирало удобното и безопасно пътуване. Има доста остри завои и ви препоръчваме да карате с повишено внимание и ниска скорост. На места асфалтовото покритие е нарушено, за което ви молим отново да карате внимателно (надяваме се държавата да намери пари от Европейските фондове да финансират ремонта и разшитрението на пътя). По пътя има няколко чешми, на които може да си починете или да утолите жаждата си. Някои от тях разполагат с удобни места за сядане и дори барбекю, на което ако желаете можете да приготвите нещо на бързо.

От град Лъки има асфалтови пътища до всички села от общината. До повечето махали има черни пътища, които през лятото са проходими и с лека кола. Пътя до с.Борово и манастира „Света Троица“ в Кръстова гора беше разширен и преасфалтиран през 2009 г. В момента тече подготовка на проекти по европейските програми за рехабилитация на останалите пътни артерии в общината.

През зимния сезон, често се получават заледявания и затова е хубаво да си носите вериги, за всеки случай. Остана само да ви пожелая приятен път и до скоро виждане в Лъки.

За улеснение на тези от вас , които решат да пътуват с автобус ви предлагам график на автобусите от/към Лъки и от/към Пловдив,Асеновград и околните села.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Искам да отбележа, че до населените места Балкан махала и Крушово няма специален превоз, но може да се използват автобусите към други населени места, а именно: за Балкан махала и Крушово - автобуса за Манастир, за Югово - всички автобуси от Лъки към Асеновград и Пловдив и обратно.

И така ако вече сте решили да ни посетите, искам да ви напомня да посетите следните места по пътя ви насам - Асенова крепост, която се намира на няколко км от Асеновград и разбира се Бачковския манастир в с.Бачково. Няма да останете разочаровани.

 

За това, когато пристигнете, паркирайте колата си, настанете се удобно и се забавлявайте с нас.

И ако все пак е останала някаква неяснота относно начините да стигнете до нас, винаги може да се обадите на телефон 0886916324 и да помолите Влади да ви упъти и той ще се опита да ви помогне до колкото може.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev