Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Градът

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Град Лъки се намира на 210 км. от столицата София, на 54 км. от областния гр.Пловдив, 36 км от гр.Асеновград и на 88 км. от гр.Смолян.

 

Град Лъки

Сгушен в пазвите на красивите Родопи, той е скъп на всеки който го посети, а за хората, които са родени и живеят тук разбира се е най-хубавото място на света - поне за мен е така.

Градът ни е сгушен на мястото, където се сливат двете реки - Манастирска и Джурковска. Заобиколен от върхове и скали той се разполага покрай двете реки и пространстото между тях. На мястото където се сливат двете реки се намира и центъра, с автогарата, новопостроената църква „Св.Николай Чудотворец“, Общината и големия РУМ.

На изток първи посреща слънцето така наречения от всички тук Станчов камък.

Извисявайки се на 1244 м надморска височина, той придава едно невероятно обаяние на гледката от терасите на много хора - основно на живеещите на улиците „Миньорска“ и „Прогрес“. На северозапад се издига другия връх Брайковица, над махала „Петкос“, на който се намира телевизонната кула. На юг може да се качите на Камъка,(в подножието на махала „Адемовска“ и връх Чуката - 1263 м), от където се вижда централната част на града, да постоите на спокойствие и да се насладите на природата.

Центъра на града се намира на около 640 м надморската височина. Високите върхове ни пазят зимата от вятъра и всичко е някак си по-уютно. А ако знаете какво е чувството да видиш как падат снежинките сняг в тъмната нощ, изпълнена с безброй звезди и лекия шум на реките... Ако картината, която ви описах ви харесва, може да ни посетите винаги, когато пожелаете.

Лятото е топло, по-прохладно от полето или равнината, но винаги може да седнем под някоя голямо дърво на сянка, да изпием нещо разхладително и да усетим тръпката на живота в тялото си.

Както казах Лъки е градче в планината, затова и повечето улици са разположени терасовидно, със сравнително големи наклони в зависимост от терена и пешеходното предвижване напряко се извършва посредством множество стълбища. Жителите на Лъки живеят в около 45 блока и 160 къщи. Имаме 16 улици, най-големите и дълги от които са „Хайдушки поляни“ и „Възраждане“, които продължават през целия град, едната в посока с.Манастир, другата в посока с.Здравец. Другите улици са „Миньорска“, „Речна“, „Кольо Шишманов“, „Бор“, „Изгрев“, „Преспа“, „Дичо Петров“, „Родопи“, „Освобождение“, „Капитан Петко Войвода“, „Прогрес“, „Победа“, „Рожен“ и „Люляк“.

Имаме си гимназия, която носи името на Христо Ботев и детска градина, която е кръстена на Юрий Гагарин. За тях можете да научите повече в раздел Култура. Както във всеки малък град и тук повечето хора се познаваме и дори в накои случаи сме роднини по някаква линия. Градът ни е спокоен, няма такова движение, както в големия град, природата е навсякъде около нас и въздуха е чист и свеж. Това е в най-общи линии и накратко описанието, което съчинихме за Вас. Повече за града, хората, фирмите, клубовете и всичко останало може да прочетете в останалите страници към този раздел.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev