Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Забележителностите

Всяко нещо може да е забележително само за себе си и в различните очи всяко нещо е различно. Но все пак има неща, които са красиви, интересни и незабравими за всеки човек. Това в пълния смисъл важи за красотата на природата. Който и да си и от където и да идваш, когато видиш чудесата на природата се удивляваш и наслаждаваш на всеки миг. Защото дори и в най малкото стръкче трева се крие едно чудо на сътворение, ред и тайни. Родопите ни разкриват много чудеса и красиви места, на които всеки може да се наслади с малко повече желание и може би малко усилие. Ако предпочитате да се наслаждавате на природата без да полагате много усилия, може да посетите следните места, до които има достъп с автомобил:

 

Манастира „Света троица“ в Кръстова гора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимка: Адриан Медев

 

Може би най-известното място в общината, където всяка година се стичат хиляди хора - вярващи или не но, заинтригувани от историите за това място. Тук ще намерите повече информация по темата. <повече за Кръстова гора>.

 

Връх Свобода (Инихан баба)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимка: Автора

 

...Преди с. Манастир има кръстопът. Поехме вляво и след 11 км се озовахме в подножието на върха. Има няколко сгради, а срещу нас започват стъпала. Казаха ми, че до върха са 600. Исках да ги преброя, но се вълнувах прекалено много за това което ме очаква горе, за да ги преброя. После Миро ми каза, че наистина са 600 + - 5. На 25 съм, но се задъхвах. Отвикнал съм. Когато излязох на върха видях костницата, цялата в бяло, с меден покрив. Преди нея ВМРО са поставили паметна плоча „ В памет на Момчил войвода защитник на Родопа планина от османските поробители“. <повече за връх Свобода>

 

Хайдушки поляни

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимка: Антон Солучков (хотел Радона)

 

 

В дебрите на Преспанския дял на Средните Родопи, на юг от с.Манастир се намира местността Хайдушки поляни. Тя е разположена сред безкраен океан от планински възвишения, обрасли с вековни иглолистни гори. По живописни пътеки се стига до връх „Свобода“ и връх „Преспа“, в близост до които са построени туристически хижи, които носят техните имена. Малкото езеро заобиколено от тучни ливади и иглолистни гори ви предлага прекрасни условия за почивка на палатка сред чистотата на природата. Тук се намират къщата на Пейо Шишманов – организатор на революционното четническо движение срещу турците през 1900-1908 г. В местността е издигнат паметник в чест на Илинденско-Преображенското въстание от признателните потомци в Лъкинския край. Хайдушки поляни с красивата си природа и условия за туризъм, е включен в Националния курортен комплекс „Орфей“.

 

Водопада „Свети дух“

В близост до село Манастир се намира красивият водопад „Свети дух“. Той е разположен на река Манастирска, малко под моста, по който ще минете за да стигнете селото.

 

Водопада „Гюмберджията“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимка: Антония Горянова

 

 

На няколко километра след село Белица има разклон. Ако проследите притока, който се влива в река Белишка, по черния път, водещ към вивариума за мечки, ще се натъкнете на красивия водопад „Гюмберджията“. Ако е много горещо може и да се разхладите във водата под него. Но непременно се снимайте - все пак трябва да покажете и докажете къде сте били.

 

Вивариум за мечки близо до с.Белица

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

снимка: Антония Горянова

 

 

Нa 6.5 километра след село Белица има разклон. Ако поемете по черния път в дясно, след 1.5 км ще стигнете до вивариума за мечки. В него към настоящия момент има около 10 мечки. Те живеят в специално построени клетки и за тях се грижат служители на горското лесничейство. Достъпа до развъдника е свободен и всеки, който иска може да се запознае с кафявите мечки само от няколко метра разстояние. Така може да покажете мечката на децата си без да ги водите в зоологическата градина.

 

Разбира се тук не можем да опишем всички красиви места, които може да посетите, от една страна от ограничеността на нашите ресурси, а от друга по простата причина, че ние като автори не сме посетили всяко кътче на красивата ни община, затова ако сте авантюристи и искате да откривате нови неща елате и открийте вашето вълшебно кътче от Родопите.

Ако предпочитате да походите из планината, е тогава можете да го направите във всички посоки и навсякъде и съм сигурен, че ще откриете места, които си заслужават да бъдат видяни. Ако искате да следвате определен маршрут означен с маркировка, можете да ги разгледате в страницата „Маршрути“.

 

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev