Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Родопската кухня

Когато дойдете в Родопите може да откриете нещо, което ще ви накара със сигурност да се върнете тук и това е родопската кухня, ястия съчетали в себе си многообразието на продукти и фантазии.

Ястията в родопската кухня са много и най-разнообразни. Те имат множество разновидности в различните краища на планината, затова ще ви запознаем накратко само с някои от тях, които може да срещнете тук при нас, когато ни посетите и да ги опитате с желание. Всички тези ястия познавам добре от моята баба, която през годините не ми позволи да забравя невероятния им вкус. И сега, когато съм далеч от дома, винаги, когато се връщам баба ми готви по нещо, с което ме връща на земята. В местната кухня е застъпено използването на местни продукти като извара, кисело краве мляко, краве масло, картофи и фасул. Ето някои от най-характерните ястия които реших да ви представя:

Клин

Клина представлява баница с точени кори, между които се поставя плънка от настъргани варени картофи и извара. Той се пече в тава намазана с масло на печка на дърва, до образуването на златиста коричка. След като се изпече клина се маже с масло. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

 

Питурки

Питурките представляват печени на специална плоча тънки питки от тесто. След това се мажат с масло. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

 

Колаци (маруники)

Колаците са най-просто казано са едни по-дебели палачинки, обилно намазани с масло. Но както казват баба ги прави най-добре. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

Тикълници

Тикълниците представляват две кори, между които има плънка от картофи и извара. Пекат се на специална плоча, аналогично на питурките. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

Ушав

Представлява плодова напитка. Приготвя се от изсушени ябълки - тук ги наричаме киселици. Може да се използват и различни други плодове - например шипки. Те се варят и се получава самия ушав. По желание може да се добави и захар. Пие се студен.

Качамак

Качамакът се приготвя от царевично брашно (на снимката е с пшеничено), отвара, масло, вода и сол. По желание може да се добавят прас лук и варено месо. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

Черно зеле

Приготвя се от листата на цвеклото. Приготвя се с картофи и чесън. Съчетанието се вари и се подправя с масло. Очаквайте скоро подробно описание на начина на приготвяне.

Дроб сърма

 

 

Чеверме

Всички сте чували за родопското чеверме. Как да ви обясня накратко - овца, агне, коза и т.н печено на огън в продължение на няколко часа. Има някои тънкости, които трябва да се съблюдават при приготвянето и печенети на агнето. Пече се на огън в пдодължение на няколко часа - на чевермето на снимката му трябваха 5 часа, за да се приготви. По време на печенето, то се върти постоянно с спостоянна бавна скорост в една посока. Огъня трябва да е отстрани на чевермето, а не отдолу. По време на печенето се маже с мазнина от лойта, която е отделена, при коленето на животното. Докато се изпече чевермето, на жар може да се приготвят някои неща от животното като - бъбреците, черва и т.н. - всеки според вкуса.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev