Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Екопътеки

 

На много места в красивата ни родина бяха изградени така наречените еко пътеки. В Лъки тази идея се роди отдавна, но по една или друга причина до сега не беше осъществена. За радост на всички нас преди месеци проектите бяха изготвени и одобрени и вече са налице две еко пътеки. През месец октомври 2007 г. скаутите от клуба в гр.Лъки, заедно със своите приятели от клубовете в гр.Асеновград и гр.Пловдив извършиха маркирането на пътеките в с.Борово и с.Джурково, с любезното съдействие на дядо Игнат от с.Борово и Митко Чавдаров от гр.Лъки.

Екопътеката до село Борово започва от горния край на селото и първоначално е продължение на черения път излизащ на запад, но после поема по самостоятелен маршрут през параклис Свети Димитър. В близост до него има беседка за почивка. Крайната цел на пътеката е естествен скален мост, който се намира над естественото езеро образувано от река Беличенска. Края на пътеката излиза на разклона между селата Борово и Белица. Пътят е малко в повечко, но красивите гледки към село Борово, Станчов камък и местностите Стуфуря и Брайковица са незабравими, и си заслужават ходенето. Пътеката е маркирана, поставени са табели, така че е трудно да се объркате.

Екопътеката до село Джурково започва след селото и по същество представлява черен път, който е продължение на пътя идващ от Лъки. По- голямата част от нея е напълно равна и разходката по нея е много приятна. От дясно се разкрива живописна гледка, а отляво се редуват поляни с широколистна гора. Към края пътеката става малко по-стръмна, а гората- иглолистна. Екопътеката завършва до параклисът Свети Илия. До него има беседка, на която спокойно можете да починете, да хапнете и да се насладите на красивата гледка. Навсякъде има туристическа маркировка и табели, така че е невъзможно да объркате пътя.

През лятото на 2009 година в с.Борово бяха изградени още пътеки, чиито маршрут минава около селото. Проектите се осъществяват с подкрепата на фондация „Заедно“. Очаквайте скоро още информация и снимков материал.

За информация относно фондация „Заедно“, може да посетите следния сайт: www.zaedno.net

Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev