Лъки - малкият, но прекрасен кът на красивата ни родна България

Кръстова гора

Едно от най-известните места в общината и то с национална известност е манастирският комплекс „Кръстова гора - Св.Троица“. Тук хиляди хора всяка година посещават това свято за православните християни място, с надеждата то да им даде здраве, сила и успех в днешния труден за всеки от нас живот.

Манастира Кръстова гора

        Основен поклоннически център в община Лъки с всенародна известност е манастирския комплекс "Кръстова гора - Св. Троица", който е изграден в местността Кръстова гора.
        Няма никакво съмнение, че на този родопски връх е съществувал някога манастир, разрушен през изменалите векове. За това ясно говорят запазените зидове, обработени камъни, разкритите основи на старата църква, камъни със следи от свещи по тях а също и намерените в земята кръстове от бигор.


        Разказва се следното предание за Кръстов връх:
        През 1933 година в село Борово пристига Йордан Стойчев Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Той се отказал от светски изгоди и земно благополучие. Бил беден, ивънредно скромен и честен човек, готов да понася всичко заради Христа. Йорданчо както го наричали всички, понякога получавал видения. За едно от тях - явяването на кръст на небето известява цар Борис III, с когото се познавал лично.
След една нощ, прекарана на връх Кръстов му била разкрита историята на мястото. На този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница, но руският цар научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им роръчал: "Като поиска султана и той да ви даде подаръци за мен, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго освен частицата от кръст, който е научил че се пази в съкровищницата ви."
        Пратениците изпълнили заръката на царя и султанът им дал исканото. Но майката на султана, като научила за това му рекла: "Какво си направил?! Знаеш ли, че тази част то кръста крепеше властта и силата ти! Пусни потеря да хванат пратениците и да си го вземат."
        Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците, защото като узнали че ги търсят не се върнали по пътя по който дошли, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на днешния връх Кръстов русите предали на монасите свещената частица и заминали за Русия, като мислели по-късно да дойдат за да си я вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият ценното имане в манастирското скривалище. Йорданчо съобщил още, че му било казано да направи и постави висок метален кръст в знак на това, че там има частица от Кръста Господен.


        На 1 Май 1939 г. на връх Кръстов е донесен 66 килограмов метален кръст изработен със средства поделени между цар Борис III и подполковник Величков. В присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишиние на върха и осветен от свещеник Петър Василев Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което слет това литнало към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.
        През 1956 г. по поръчка на настоятелството при църквата "Рождество Богородично" в село Борово маистори с помощта на всички вярващи построили параклиса "Св. Троица" върху част от запазените основи от старата манастирска църква, разположена на западното възвишение на връх Кръстов. За строежа използвали дяланите камъни от разрушената стара църква и останалите манастирски сгради. Същата година изградили и двустайно помещение до църквата за подслон на поклонниците. Параклисът е осветен от епископ Стефан, в последствие Великотърновски митрополит, през 1958 г.
През есента на 1995 в присъствието на Негово Светейщество патриарх Максим и голяма част от синодалните архиереи, Пловдивският митрополит Арсений освети новопостроената църква на Кръстова гора "Покров на Пресвета Богородица"

        Сериозно проучване на Кръстова гора е извършвала Мария Спасова Манолова от град Смолян работила в тамошния исторически музей, а след това и в Окръжен държавен архив. Мария Манолова е правила проучване с научна стойност, като внимателно е издирвала и обработвала много материали за Кръстова гора. Нейните изследвания се ползват като източник за информация за тази Светиня.
        В настоящия момент  манастирът е мъжки с постоянно пребиваващи трима монаси и двама послушници. Богослужение има всеки ден. Единственото място в България, където има Богослужение всеки петък вечер в 24 часа. Всяка неделя и на всички празници се отслужва Божествена Света литургия от 8 часа сутринта.
        В манастира има 120 места за нощувка на миряни. Предварителни резервации не се правят. Настаняването става в момента на пристигането, ако има места. Стаите са тип туристически спални с по 4 и с по 15 легла с тоалетна на етажа. Има и апартаменти с по 3 легла и самостоятелна тоалетна с цена 15 лева на легло. Гости, които искат да спят на открито, могат да ползват местата за тоалет по етажите. Разполага с канаския, която има църковен магазин, отворено кафе със закуски и напитки.

Литургии се извършват всеки ден от 7:30 часа сутринта, а в петък има и вечерна литургия в 24:00 часа.

За повече информация, да посетите официалния сайт на манастира на адрес: www.crossforest.com.

За нас | Карта на сайта | Правила за ползване | За контакти | © 2007 Владимир Медев
Designed and powered by ©2007 Vladimir Medev